Pe casa scării miroase-a mâncare

Îi fusese greu să prindă cocoșii. Îi înghesuise în fânar, deasupra grajdului, și fire mărunte din paiele vechi, căzând în partea de jos a universului, închiseră ochii unei vaci albe și ai unei juninci roșii legate la iesle. Îi ura, de-acum; urcând pe scară, un cui putred se rupsese și un picior i-o luase la vale proptindu-l cu bărbia în pragul ușiței prin care se intra în gălbeneala spălăcită a prafului dintre fân, paie și cocenii de acum câțiva ani. Cocenii pârâiau, sfârâiau, crăpau în mii de ace prăvălite în dezordinea lipsei de o formă cu sens, când erau călcați în picioare, în gheare, mișcați în vreun fel sau bătuți de vreun vânt. Cocoșii se proptiră cu câte-un ochi în colțul de departe, împingând cu gâtul, bătând cu aripile. Îi avea! Păși cu grijă, aplecat din șale, imaginându-se ajungând și el, căzut și scrijelit până la oase, printre suflăturile moi ale dobitoacelor celor mai de jos. Pe grinzile groase de lemn, păși larg, îndoit în sinea-și. În mâinile lui, cocoșii își zbătură oasele pline de aer și-și înfipseră ciocurile în carnea picioarelor două. Ceva sânge, că cel mai mult o luă la vale, spre șoșoni, împuținându-se printre firele negre de păr, ieși prin postavul pantalonilor gri ca o țuică rea, cu buzunarele cusute de două ori, închegând o pată scorțoasă.

Jos, îi băgă într-o plasă mare, de rafie, legați bine, să și-i ia cu el la oraș. Pe mă-sa o durea sufletul să rămână fără ei, dar nu mai avea curaj, de mult, să i se împotrivească vreun pic. În autobuz, cocoșii se gâniețară mult, în ciudă, ca și când ar fi vrut să scoată din ei toată răutatea. Strânsătura urâtei lor închisori le aduna împuțiciunea, le-o concentra și le-o trimitea afară ca un pahar mare, adus de gură în osteneala de a prinde mirosurile de nucă și lemn ale vreunui vin negru.

Pe cel mai mare îl tăie în cadă. Aripile i le prinse sub talpa stângă, iar picioarele- sub talpa dreaptă, apăsând rău, până trosniră, de frică să nu-i scape. Îi ascunse capul în palma stângă, mică și necăjită de câteva bătături; creasta cocoșului, moale și roșie, o simți în negura strânsorii. Avea un cuțit rău, vechi, cu mâner de lemn, cu un nit rupt. Lama groasă nu fusese niciodată ascuțită cum trebuie; când nu mai putea face nimic cu el, îl freca sictirit, înjurând, de marginea de beton a pervazului de la fereastra garsonierei, cu mișcări de cosaș, privind cartierul. Mai mult împingând și trăgând, mișcând panicat din brațul drept, despărți prada în două. Căpățâna cu ochii beliți i-o puse lângă o săpunieră roz, și se aplecă și mai mult, ca să-i apese gâtul: până când țâșnitura sângelui, subțire și puternică, se domoli de tot. Îi mai ieșise-un gâniaț. Dădu cu furtunul dușului: pe pantofi, ca să iasă curat, pe cocoș, care începu să-și lipească fulgii și penele de piele, și prin toată cada, care abia supse zeama de mizerii și roșu vital. Unii stropi i se încrustară pe mână; se frecă mult, cu niște unghii tăiate din carne, mai târziu.

Ălălalt cocoș trăi vreo zece zile pe balcon, într-o ladă kaki de zarzavaturi, acoperită cu un preș țărânos, când învârtindu-se mult, când înlemnind ca în pândirea unui uliu ce sta să se repeadă de sus. Cântă mult, la miezul nopții și cu ceva înainte de răsăritul soarelui; ziua gânguri a ceva ce putea să fie un cântec de leagăn. Un domn Boris, cu bretele, profesor de muzică la două școli generale, îi prinse mârâitul lugubru într-o partitură plină de armonii imposibile, scări inverse și frecvențe inaudibile. În interpretarea orchestrei și a corului de jandarmi, compoziția avu succes la un festival de muzică contemporană.

%d blogeri au apreciat: