Un buboi îi ieșise

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este sat.jpg

în spatele genunchiului drept. Mai avusese: pe umăr, pe burtă, la subsuoară. Cel mai rău a fost cu cel de pe spate, dintre umeri: nu putea ajunge la el orice-ar fi făcut. Știa mereu când vin: ceva se întărea sub piele și o roșeață dureroasă făcea vârf în scurt timp, cucerind în jur sate și poieni, vreo palmă. Trebuia să ai răbdarea de a nu le stoarce până ce nu se coc bine. Puroiul se aduna, câștiga contur și forță. Pielea se subția și orice mișcare mai curajoasă, un bobârnac ori o atingere mai nesfioasă putea scoate dopul vulcanului gălbui. Asta îi și plăcea la buboaie: se luptau cu tine în luptă dreaptă și atacau cu toată oastea; știai o treabă, totuși! Cu bubele dulci e mai rău, gândi… Îi ieșeau la colțul buzelor sau pe față, aiurea, de parcă bubele dulci ar fi vrut să-ți semene, să te înlocuiască, să te facă asemenea lor. Îi sclipi un gând: Eu sunt ca bubele dulci; eu nasc bube dulci. Umblau ascunse, perfid; când apăreau, erau, deja, întinse pe două tarlale și trei postațe plecând de la despicătura tânără a gurii. Le gustase, odată, scoțând limba și îndesându-și-o cu degetele spre pustiul neted al pecinginii. Păi, n-au gust. Mai degrabă sărate, de la nădușeală… Aiurea! Le zice dulci pentru că se iau ușor, ca halvița. D-asta, buboaiele erau preferatele lui, cumva.

Se hotărî să și-l stoarcă. Pantalonii albaștri de trening, și-i ridică de tot, înghesuindu-i sus, pe pulpa de copil, strânsă. Pe scaun, se aplecă spre golul genunchiului răsucit ca într-o schimonosire din născare. Buboiul răsări drept: un Fuji pompat de un sânge otrăvit ce vine din adânc.

Mâna stângă și-o împinse într-acolo căznindu-se mult, sprijinindu-se pe vârful piciorului celălalt și rărindu-și șalele de pe-o latură. Între buricele învățate ale degetelor mari, buboiul plesni lesne, repede și pe un ton înalt, de tenor. Zeama bolnavă se prelinse la vale. Scoase tot, până la sânge. Rămase o gaură mare, crudă. În locul țâțânii aruncate din el, câteva raze de soare apucară să intre.

Reclame