Câțiva mormoloci

ieșiră să se joace într-un ochi puțin de apă senină. Vâltoarea năvălise multă, dintr-o ploaie neagră de departe, aproape de dincolo de linia cerului. Norii s-au adunat repede, s-au unit într-o  întunericire disciplinată, lăsându-și toate marginile goale, dezvelite, tivite strălucit de razele soarelui din prejur, de pe celelalte resturi de cer. Și și-au dat drumul scurt, năprasnic, cu toată puterea, prefăcându-și ploaia într-o săgeată trimisă, parcă, să omoare ce-o prinde.

La vale, în marginea dinspre apus a satului ăstuia dintre câmpuri, un pâlc de mesteceni a luminat dintotdeauna grădinile bieților oameni. Au îmbătrânit așa, mari groși luminoși, albi și pătați, p-ici, pi colo, tremurând în toate zilele în frunzele verzi ori în crengile gheață. Se vedeau de departe, până și noaptea. Într-un albastru adânc, precum în septembre, lumina încetinea lângă ei și alcătuirea umilă a lumii de-aici se boltea înspre sus nevibrând de vreun zgomot deloc. Doar vânt tremurat, aburi, greieri, broaște, cai, măgari, oameni lucrând, oameni trecând, oameni venind.

A venit și un câine. Un câine cenușiu, nu prea tânăr. A coborât valea dintre doi pomi cei mai albi și a dat într-un laț. Pusese, cineva, un laț de sârmă tăioasă. I-a cuprins gâtul și juma de spinare, că apucase, simțind, să își treacă pe dreptul. Lațul s-a strâns repede și o gaură neagră mâncătoare de vaiete a început să înghită, nesățioasă, oricare scâncet.

A venit, mai târziu, ș-un flăcăiaș. Oprindu-și fluieratul șui într-un glissando măiastru, a rupt-o la fugă spre casă după un clește destul de știrbit între buze. Și alergă, alergă, el, ca un apucat dintr-o poveste cu feți care fug să salveze fecioare captive în nu știu ce văi ale plângerii, alergă mult. Și acasă, în curte, îl izbi în moalele capului, sau poate că în moalele inimii, galbenul clar al căruței plină cu porumbii aduși din tarlale. Căzu lat, se trezi după o veșnicie și se târâ sus, în vârful grămezii adunate între loitrele vechi, adormind izbit de mătăsuri tot într-un moale, în moalele sufletului crud. Nu, nu, nu, asta nu se face, asta nu se face deloc! Dar el stătu acolo, absorbit de drugile  noi, scufundat printre șapte mii șapte sute șapte zeci și șapte de arome din câmp, adâncindu-se într-un somn alb, spiralat, fără vise.

De departe, dinspre norii de care vă povesteam la-nceput, iată că și sosiră apele multe. Nu veniră încet, crescând spre înalt cât-un pic, cât-un pic, ci veniră de-odat, din destul, umplând toată valea, înecând niște lunci și scăldând coaja pădurii de-argint până spre sânii copacilor fete. Obosit, câinele acela, nici prea tânăr, nici foarte bătrân, abia avu timp ca să vadă cum apa îi tulbură, roată-mprejur, ultimele fire de iarbă zărite între un urlet jelit și-o zbatere lungă. Obosit, muri iute, lăsându-și picioarele din dărăt îndreptate de torente spre soare-răsare.

El se trezi mai târziu, de niște bubuituri, de niște bulboane, poate de trăsnet ori de câteva picături rătăcite, aduse de trecerea auzită a unui vânt. Se sculă uimit, cu gura acră, cu câteva fire de roșu despicându-i privirea. Fără vreun clește, plângând mult, chirăind la niște răscruci de miriști, ajunse pe-aproape. Pe deasupra lațului de sârmă lucită, apa lua forma unei burți de câine umflate cu mâluri.

Noaptea, el dormi nădușit, cu oprituri și întortocheli bruște, ca o moroșană horire cu noduri. Martin Fröst îl urmări pe deasupra unor dealuri pârlite, căutând a-l cotonogi c-un clarinet de pământ ars în nesfârșirea unor zile de vară. Și căută, în lumina zilei de-apoi, frecând înverșunat cu o palmă, să-și ia de pe gât urma unei strângeri de beregăți care, absentă, se făcea tot mereu mai vânătă încă, mai neagră și tot mai adâncă.

Țipă mult, răgușit, câteva ceasuri întregi.

%d blogeri au apreciat: